Europees goud voor Toon Jacobs en Kjelle Poets

DESSEL – Met een Europese titel voor Toon Jacobs (men 25-29 jaar) en Kjelle Poets (girls 9 jaar) heeft BMX 2000 Dessel erg goed gepresteerd tijdens de Europese kampioenschappen die op het eigen circuit werden gereden. Verder was er zilver voor de zusjes Billy (girls 7 jaar) en Marthe Goossens (girls 11 jaar). De wedstrijden werden per dag bijgewoond door meer dan 3.000 toeschouwers, wat het totaal boven de 10.000 BMX-liefhebbers brengt. Met 1905 inschrijvingen noteerde Dessel het hoogste aantal op een Europese eindronde in de laatste tien jaar.

Het was lang geleden dat er tijdens een Europese finaleronde nog zoveel sfeer op de tribunes werd gemaakt. Daar zorgden natuurlijk de spannende wedstrijden op het Joël Smets BMX Circuit voor, maar ook het prachtige zomerweer. Zeker wanneer landgenoten zich in de kijker fietsten, steeg het gejoel van op de tribunes op.

Wat de lokale rijders betreft, was het uitkijken naar publiekslieveling Toon Jacobs bij de men 25-29. Hij had er geen geheim van gemaakt deze wedstrijd als topprioriteit van het seizoen te beschouwen. Tijdens de reeksen geraakte hij niet voorbij een Nederlandse opponent, maar in de finale lukte hem dat wel na een magistrale inhaalbeweging in de laatste bocht. “Dit is de mooiste dag van mijn leven”, sprak hij van op het podium de menigte toe. Minder verrassend maar even verdiend was de zege voor uittredend Europees kampioene en wereldkampioene Kjelle Poets.

Marthe Goossens had ook lange tijd uitzicht op Europees goud maar werd net voor de laatste bocht voorbij gereden door een andere Belgische rijdster. Haar jongere zus Billy kon na drie reeksen ook plaatsnemen op nummer 2 op het podium. De Nederlandse Soraya Van Hees, sinds dit jaar lid van BMX 2000 Dessel, behaalde de bronzen medaille bij de women 17+.

Nog andere Desselaars konden doorstoten tot een fel begeerde finaleplaats. Sem Boeckx werd knap 5de bij de boys 7 jaar. Brett Jacobs had stiekem gedroomd van het podium en misschien wel winst bij de boys 14 jaar, maar ondanks winst in zijn voorafgaande rondjes kwam hij in de finale iets te kort en moest zich tevreden stellen met een vierde plaats. Karo Vertessen (girls 15) kwam in haar finale ook moeilijk uit de startblokken, wat resulteerde in een 7de plaats. Bij de junior women reed Viviana Van Hees zaterdag naar een knappe 6de plaats in de finale. In diezelfde categorie kon Tori Van de Perre zich twee dagen niet door de kwalificaties werken. Zij kondigde na afloop aan dat dit haar laatste internationale wedstrijd was en eind dit seizoen stopt met BMX.

toon-tv